Leverziekte (H.C.C.)

By Jasper In Hondenziekten oktober 20, 2015

Kenmerken Leverziekte (Hepatitis Contagiosa Canis; H.C.C.)

Leverziekte is erg besmettelijk en wordt veroorzaakt via het CAV-1 virus. Hepatitis Contagiosa Canis zijn de Latijnse woorden voor leverontsteking, besmettelijk en hond. Dit virus verspreidt zich voornamelijk via de urine van honden die besmet zijn met de leverziekte (H.C.C.). Leverziekte tast de lever van de hond aan. Vooral voor jonge honden is het een gevaarlijke ziekte. Bij een snel verloop van de ziekte kan de hond sterven zonder symptomen te vertonen. Bij een traag verloop van de ziekte is leverziekte te herkennen aan:

  • diarree
  • geelzucht;
  • koorts;
  • oogontsteking;
  • meer drinken en plassen;
  • verminderde eetlust.

Zoals je merkt, zijn deze symptomen nogal vaag. Vooral de hoge koorts is een gevaarlijk aspect van deze ziekte. Die hoge koort kan ontstaan door de ontsteking van de lever, wat uiteindelijk tot de dood van de hond zal leiden.

Preventie Leverziekte (H.C.C.)

Door het inenten van je hond, kun je de leverziekte (H.C.C.) voorkomen. Het vaccin tegen de leverziekte zit vaak in het cocktailvaccin, waardoor je hond ook beschermd is tegen een van de virussen die kennelhoest veroorzaakt.

In geval van besmetting met de leverziekte (H.C.C.)

Je hond kan vanzelf herstellen van de leverziekte. Je dierenarts kan het genezingsproces van je hond ondersteunen door je hond aan het infuus te leggen en antibiotica voor te schrijven. Het hangt uiteindelijlk van de (weerstand van de) hond af of je hond beter wordt.

Inenten van uw hond

Ga direct naar het artikel met de vaccinatieschema’s om te bekijken wanneer je je hond of pup het beste kunt laten inenten!

Ga terug naar het menu: Hondenziekten.

Andere hondenziekten

Lees direct meer over:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *