De auto-immuunziekte tast de wortel van de nagel aan en zorgt voor een pijnlijke zwelling. ©Jared Zammit, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY-SA 2.0

Symmetrische Lupoïde Onychodystrofie (SLO)

By Jasper In Hondenziekten oktober 8, 2015

Auto-immuunziekte Symmetrische Lupoïde Onychodystrofie

Symmetrische Lupoïde Onychodystrofie of Symmetrische Lupoïde Onychitis (SLO) is een auto-immuunziekte die niet veel voorkomt, maar wel eerder bij grotere dan kleine rassen optreedt. Duitse Herders en Rottweilers van jonge tot middelbare leeftijd zijn hondenrassen waarbij SLO vaker is geconstateerd.

 

De auto-immuunziekte tast de wortel van de nagel aan en zorgt voor een pijnlijke zwelling. ©Jared Zammit, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY-SA 2.0Bij deze ziekte valt het immuunsysteem het eigen lichaam en in dit geval de nagels aan. De nagels worden hierdoor door het eigen lichaam afgestoten waardoor ze uitvallen of helemaal loslaten wat vaak gebeurt bij meerdere poten. Onbehandeld verliest de hond de nagels van alle vier de poten. SLO is een hele pijnlijke aandoening voor je hond omdat de onderhuid in de poot ontstoken raakt. Door die ontsteking ontstaat er een zwelling die nergens heen kan.

Andere symptomen van SLO zijn:

  • likken aan de poten die pijn doen.
  • ontstoken nagelbed.
  • misvormd teruggroeiende nagels.
  • acute kreupelheid: Omdat de nagels tijdens het lopen de grond raken en dit de hond pijn doet, probeert hij de poten (en nagels) waarvan hij last heeft te ontzien.
  • helemaal niet meer willen lopen of spelen.

Ondanks de pijnlijke nagels is de hond verder gezond. De auto-immuunziekte tast de wortel van de nagel aan waardoor de symptomen pas na drie tot vier maanden optreden.

Let op: SLO is niet hetzelfde als Lupus bij honden (SLE).

Acute kreupelheid en likken aan de poot die pijn doet, zijn symptomen van SLO. ©Oakley Originals, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY 2.0

Vaststellen van SLO

Als je merkt dat je hond de symptomen vertoont die hierboven staan opgesomd en je weet dat je hond verder gezond is, dan is het verstandig om een afspraak met je dierenarts te maken en je hond alvast visolie of Omega 3 tabletten te voeren. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat visolie SLO onderdrukt. Ook gaat visolie de ontsteking tegen en werkt het bij sommige honden pijnstillend.

Bij de dierenarts kan er een diagnose gesteld worden aan de hand van het klinische beeld en de historie van de hond. Om te kijken of er bacteriën in de cellen aanwezig zijn, wordt zogenaamd cytologisch onderzoek uitgevoerd. Blijkt dan dat je hond een bacteriële infectie heeft dan krijgt je hond antibiotica.

Om vast te stellen dat je hond SLO heeft, moet er een teen van je hond verwijderd en onderzocht worden. Dit is een erg drastische maatregel dus veel dierenartsen starten de behandeling voor Symmetrische Lupoïde Onychodystrofie op basis van de symptomen die optreden. Ook moeten zij daarbij andere ziekten uitsluiten zoals infecties, tumoren en trauma’s die ook voor nagelproblemen kunnen zorgen. Als de behandeling aanslaat en andere ziekten zijn uitgesloten is dit genoeg zekerheid om te kunnen zeggen dat je hond leidt aan Symmetrische Lupoïde Onychodystrofie.
De auto-immuunziekte SLO is onder meer te behandelen met visolie, antibiotica en ontstekingsremmers. ©Jai Mansson, op Flickr. Licensie: Creative Commons BY-SA 2.0

Behandelen van SLO

Zoals eerder al gezegd is het toedienen van visolie of Omega 3 tabletten belangrijk als je hond aan SLO leidt. Andere medicijnen die je hond nodig heeft tegen SLO:

  • Vitamine E
  • Antibiotica
  • Ontstekingsremmers
  • Prednison

Verder kun je losse nagels verwijderen, wat de pijn verminderd. Als de nagels niet meer uitvallen dan heeft de hond ook geen pijn meer. Het behandelen van SLO is echter geen eenmalige behandeling. Na het geven van de medicatie wordt na vier maanden gekeken of de behandeling aanslaat en zo ja, of de hoeveelheid voorgeschreven medicatie goed is of naar beneden kan. De dierenarts bepaalt in dat geval weer na vier maanden of de lagere dosering medicatie voldoende aanslaat of problemen oplevert.

Andere hondenziekten

Lees direct meer over:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *