Ziekte van Weil

By Jasper In Hondenziekten oktober 20, 2015

Kenmerken Ziekte van Weil (Leptospirose)

De ziekte van Weil is een bacteriële infectie die wordt overgebracht door urine van besmette honden en knaagdieren. De lever en de nieren van de hond worden door deze ziekte aangetast. Het risico voor de hond om de Ziekte van Weil op te lopen is vooral hoog in gebieden met veel water. Stilstaand en vervuild water, zoals besmet water in plassen, vijvers of sloten zijn mogelijke besmettingshaarden. Als je hond van dit water drinkt of er in zwemt, zal hij besmet raken met de Ziekte van Weil.
Symptomen Ziekte van Weil:

  • anorexia;
  • braken;
  • diarree;
  • hoge koorts;
  • uitdroging.

Let vooral op als je ziet dat je hond donkergele urine produceert of slijmvliezen die geel verkleuren. Dit is een sterke indicatie voor de Ziekte van Weil. De Ziekte van Weil is ook besmettelijk voor mensen.

Preventie Ziekte van Weil

Het inenten van je hond tegen de bacteriën die de Ziekte van Weil veroorzaken, biedt in principe voldoende bescherming tegen een eventuele besmetting.

In geval van besmetting met de Ziekte van Weil

Bij besmetting met de Ziekte van Weil zal je dierenarts je hond een antibioticakuur voorschrijven. Eveneens is het belangrijk dat je hond een infuus krijgt, om uitdroging en de aantasting van lever en nieren zoveel mogelijk tegen te gaan. Toch is het gevolg voor honden die besmet zijn (geraakt) met de Ziekte van Weil vaak een chronische leveraandoening of nierfalen. Ook voor deze ziekte geldt; voorkomen is beter dan genezen!

Inenten van uw hond

Ga direct naar het artikel met de vaccinatieschema’s om te bekijken wanneer je je hond of pup het beste kunt laten inenten!

Ga terug naar het menu: Hondenziekten.

Andere hondenziekten

Lees direct meer over:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *