Zwarte katten zijn mysterieuze dieren. Vroeger werden ze vooral aanbid maar nu geloven mensen dat ze ongeluk brengen.

Kattenverering en bijgeloof

By Jasper In Kat oktober 6, 2015

Kattenverering en bijgeloof over katten

Verering

Katten hebben al zeer lang een groot aanzien en namen vroeger een belangrijke plaats in. In de Germaanse Mythologie werden wilde katten gebruikt om de wagen van Freya, de godin van vruchtbaarheid, liefde en schoonheid, door de wolken te trekken.
Bij de Egyptenaren stond de kat ook symbool voor vruchtbaarheid. Ze hadden een hoog aanzien en wanneer ze mishandeld of gedood werden, konden de daders rekenen op een zware straf.

Katten werden gemummificeerd en bijgezet als de eigenaar overleed. Ze werden niet alleen begraven bij hun overleden baasje, ook werden ze gemummificeerd meegenomen door pelgrims. Zij zetten ze bij tempels neer, in ruil daarvoor vroegen ze de godin om een gunst.

De Romeinen hadden de katten ook zeer hoog zitten. Dit kwam omdat ze geloofden dat katten hun beschermers waren en over hun eigendommen waakten.

In de late Middeleeuwen waren katten niet meer zo geliefd. Door hun gemiauw in de avond geloofden de mensen dat katten de duisternis aanbaden. In de 14e eeuw werden katten in verband gebracht met hekserij en werden ze veel gedood en geofferd. De pest werd overgebracht door vlooien die met zwarte ratten naar Europa kwamen. Het optreden van pestepidemieën werd waarschijnlijk bevorderd doordat katten zoveel gedood en geofferd werden.

Bijgeloof

In veel landen geloven ze wanneer een zwarte kat je tegemoet loopt, je ongeluk kunt verwachten. Loopt de kat juist de andere kant op dan is dat een teken van geluk. Als je kat drie verschillende soorten kleuren heeft, beschermt dat je huis tegen brand.

In Engeland zien ze het juist andersom. Waar wij denken dat een zwarte kat ongeluk brengt, geloven zij dat een witte kat juist ongeluk brengt. Zij zien een zwarte kat juist als geluk.

Katten werden vroeger als heilig beschouwd maar door de jaren heen hebben ze veel te verduren gehadTekenfilms dragen ook niet echt positief bij aan het imago van zwarte katten. Denk maar aan de gemene kat uit Assepoester Lucifer. Of die gemene Siamezen in Lady & de Vagebond! En ook Azraël, de kat van tovenaar Gargamel uit de Smurfen, is kwaadaardig.

Afgezien van de kleur van de kat bestaan er nog meer bijgeloven over katten. Ze geloven bijvoorbeeld in Egypte dat wanneer een kat je huis binnenloopt, je veel geluk kunt verwachten. In Finland zijn ze ervan overtuigd dat wanneer er een dierbare overlijdt, de kat zijn ziel naar het hiernamaals zal dragen. Al met al blijven het dus mysterieuze dieren…

Meer over de geschiedenis van de kat.

Ga terug naar hoofdmenu: Kat.