Kat met overgewicht na castratie of sterilisatie

Overgewicht katten

By Jasper In Kat oktober 14, 2015

Overgewicht katten

Overgewicht: 1 op de 2 Nederlanders heeft ermee te kampen. Datzelfde geldt voor onze katten. In sommige gebieden heeft ruim 50% van de Nederlandse katten overgewicht. De oorzaak dat deze kwaal zo veel voorkomt bij katten, ligt vooral aan de baasjes.

De kat krijgt vaak een tussendoortje, krijgt ook een stukje vlees als er gekookt wordt en de hoeveelheid brokken geeft men op gevoel. Soms gooien baasjes de hele voerbak vol, zodat ze er de hele dag geen omkijken meer naar hebben. Maar juist dat zorgt voor overgewicht bij katten.

Kat met overgewicht na castratie of sterilisatie

Andere redenen voor overgewicht katten

Naast de kattensnoepjes en het overvoeren van de kat, zijn er nog meer oorzaken die zorgen voor overgewicht bij de kat:

 • Leeftijd: hoe ouder je kat is, hoe minder hij zal bewegen. Dat betekent dat de kat meer kans heeft op overgewicht.
 • Na de sterilisatie/castratie: je kat heeft na deze ingreep 25% minder energie nodig vanwege de verandering in stofwisseling. Geef je kat vanaf de castratie/sterilisatie daarom ook 25% minder voeding dan gewoonlijk.
 • Een medisch probleem: Bepaalde ziekten aan de nieren kunnen leiden tot overgewicht. Laat daarom je kat eerst door een dierenarts controleren voordat je besluit je kat op dieet te doen.
 • Erfelijkheid: Sommige katten hebben meer kans op overgewicht vanwege erfelijke aanleg. Zo eten sommige katten hun brokjes totdat ze vol zitten en andere katten eten de hele bak dwangmatig leeg. Ook sommige kattenrassen (zoals bijvoorbeeld de Europese Korthaar) hebben meer kans op overgewicht.

Overgewicht bij katten is gevaarlijk

Misschien denk je “dus mijn kat is een beetje te dik, dat is toch niet zo erg?”. Helaas brengt overgewicht de nodige risico’s met zich mee. Zo leven katten met overgewicht gemiddeld 2 jaar korter dan katten met een normaal gezond gewicht.

Wat kunnen de gevolgen zijn van overgewicht bij katten:

 • Ademhalingsproblemen doen zich eerder voor.
 • Bewegen wordt moeilijker en daarom beweegt je kat ook minder. Dat zorgt voor gewrichtsproblemen zoals artrose. Ook een gescheurde kruisband is mogelijk.
 • Hartproblemen.
 • Meer kans op diabetes.
 • Verhoogde kans op leveraandoeningen.

Heeft mijn kat overgewicht?

Hoe weet je of je kat overgewicht heeft? Een gemiddelde kat weegt 3,5 kilogram. Afhankelijk van hoe groot je kat is, kan hij dus meer of minder wegen. Als je kat meer weegt dan 20% van het ideaalgewicht heeft je huisdier te maken met overgewicht. Ook kun je kijken of je de ribben voelt als je je kat over de borstkas aait. Tenslotte kun je bekijken of je taille van je kat kunt zien, als je van bovenaf op hem neer kijkt. Is dit niet het geval dan is je kat ook te zwaar.

Een voorbeeld: Stel je voor dat het ideale gewicht van je kat 5 kilogram is en hij weegt 6 kilogram, dan heb je dus een kat met overgewicht. Dit is namelijk 20% meer dan het ideale gewicht.

Je kat op dieet

Als je kat overgewicht heeft en je wilt hier wat aan doen, bezoek dan je dierenarts. Samen met je dierenarts stel je dan een dieetschema op. Ga je kat niet opeens structureel minder voeren. Hierdoor krijgt je kat de belangrijke eiwitten en vezels namelijk ook niet meer binnen.

Een voorbeeld van een stappenplan is:

 1. Bepaal het streefgewicht: als eerste bekijkt de dierenarts hoeveel de kat nu weegt en bepaalt hij het streefgewicht van je kat.
 2. Vervang je normale kattenvoer door dieetvoer. Je dierenarts zal waarschijnlijk speciale dieetvoeding voorschrijven. Dit dieetvoer bevat wel de belangrijke voedingsstoffen maar minder calorieën dan normaal kattenvoer. Een voorbeeld van dit dieetvoer is RD dieetvoer van Hills.
 3. Meer beweging: Naast dieetvoer is het ook belangrijk dat je kat meer gaat bewegen. Met een paar simpele maatregelen kun je dit al voor elkaar krijgen. Denk bijvoorbeeld aan een speciale bal waarin je de brokjes voor je kat doet. Je kat moet dan meer moeite doen om het eten uit deze bal te krijgen.
 4. Controle door de dierenarts. Door een regelmatig bezoek te brengen aan de dierenarts wordt er bijgehouden hoeveel en hoe snel je kat afvalt.

Ben je nieuwsgierig of je kat overgewicht heeft? Vaak kun je bij een dierenarts bij jou in de buurt gratis het gewicht van je kat (laten) wegen.

Andere kattenziekten

Lees meer over:

Ga terug naar het menu: Kattenziekten.