De Britse korthaar is een echte gezinskat die zich snel aanpast aan nieuwe situaties. ©Kirill Vorobyev - Fotolia

Brits korthaar

By Jasper In Kattenrassen oktober 16, 2015

Brits Korthaar

De Brits Korthaar komt zoals de naam al zegt oorspronkelijk uit Engeland. De Brits Korthaar werd aan het einde van de negentiende eeuw speciaal gefokt vanwege zijn vachtvariëteiten en tekeningen in de vacht. Toen de Brits Korthaar gekruisd werd met de Pers, kreeg hij zijn kenmerkende compacte uiterlijk en meer lichaamsvolume. De Brits Korthaar is een vriendelijke, rustige en makkelijke kat die zich snel aanpast aan verschillende (thuis)situaties.

De Britse korthaar is een echte gezinskat die zich snel aanpast aan nieuwe situaties. ©Kirill Vorobyev - Fotolia

Eigenschappen Brits Korthaar

De volgende eigenschappen zijn van toepassing op de Brits Korthaar:

  • Land van oorsprong: Engeland (Groot-Brittanië)
  • Grootte: groot en gespierd
  • Gewicht:een poes weegt tussen de 3,5 en 6 kilo, een kater tussen de 4,5 en 8 kilo
  • Lengte van de vacht: de Brits Korthaar is een kortharig ras.
  • Kleur van de vacht: De Brits Korthaar komt in veel verschillende vachtvariëteiten voor. De meest bekende vachtkleur is waarschijnlijk de blauwe.

Uiterlijk Brits Korthaar

De Brits korthaar heeft een compact lichaam. Vooral katers kunnen erg bolle wangen hebben. De ogen van de Brits Korthaar zijn rond en zijn oren zijn relatief klein. De Korthaar komt voor met veel verschillende kleuren en tekeningen. Klik op de link voor een overzicht van alle vachtvariëteiten volgens de rasstandaard.

De meest bekende vachtkleur van de Brits Korthaar is misschien wel de blauwe kleur (zie foto). Deze variant van de Britse Korthaar verward men vaak met de Franse Karthuizer.

Karakter Brits Korthaar

De Brits Korthaar is een erg makkelijke kat. Hij kan zich gemakkelijk aanpassen aan verschillende situaties. Zo zijn kinderen en honden voor de Korthaar (waarschijnlijk na enige gewenning) geen probleem. Neem je twee katten dan is het voor de Brits Korthaar ook geen probleem om alleen thuis te blijven met zijn maatje als je bijvoorbeeld fulltime werkt. Woon je op een flat of in een appartement? De Korthaar heeft niet veel ruimte nodig, dus is dit kattenras ook alleen binnenshuis te houden. Een echte schootkat is de Korthaar niet, maar hij houdt er wel van om bij je in de buurt te zijn als je bijvoorbeeld tv kijkt.

Brits Langhaar (Lowlander)

De Brits Langhaar of Lowlander heeft dezelfde karaktereigenschappen als de Brits Korthaar. Zoals de naam al doet vermoeden, is de vacht van Brits Langhaar katten langharig.

Lees meer over het uiterlijk van de Brits Langhaar.

De Brits Langhaar is in Nederland nog geen erkend ras bij de Fifé (Fédération Internationale Féline). Deze raskattenfederatie is een van de grootste wereldwijd. Per land is het in principe toegestaan slechts één vereniging aan te laten sluiten bij de Fifé. In Nederland zijn dit er twee:

Fokkers van de Brits Langhaar doen er veel aan om de Brits Langhaar toch te laten erkennen als officieel kattenras. De Langhaar is (al) wel geaccepteerd in België, Frankrijk en Duitsland.

Hoewel de volgende video over de Langhaar al wel gedateerd is, geeft het wel goed het streven naar erkenning van de fokkers aan.

Andere kattenrassen

Lees meer over de volgende kattenrassen:

Ga terug naar de vorige pagina over de kat.

Ga terug naar de startpagina van Dierenarts-dierenkliniek.