Een Europese Korthaar kat komt in alle natuurlijke kleuren voor. ©Tony Campbell - Fotolia

Europese Korthaar

By Jasper In Kattenrassen oktober 16, 2015

Europese korthaar

Oorspronkelijk komt de Europese Korthaar uit Scandinavië (Zweden). Daar wordt de kat ook nog steeds gefokt. Zoals de naam al aangeeft, is het de bedoeling dat de Europese Korthaar alleen Europese invloeden in zijn uiterlijk vertoont. Oosterse kenmerken zoals bij de Pers beschreven, worden gezien als fokfouten.

De Europese Korthaar stamt af van de Zweedse huis-tuin- en keukenkat. Daarom rekenen veel Nederlanders en Belgen een onbekend ras ook vaak onterecht tot de Europese Korthaar. De Europese Korthaar is een natuurlijk ras, wat ervoor gezorgd heeft dat fokkers het dier niet gingen aanpassen aan hun eigen wensen. Dat heeft weer als gevolg dat het uiterlijk zich weinig veranderd heeft en de gezondheid van de kat erg goed is.

Een Europese Korthaar kat komt in alle natuurlijke kleuren voor. ©Tony Campbell - Fotolia

Eigenschappen Europese korthaar

De volgende eigenschappen zijn van toepassing op de Europese Korthaar:

  • Land van oorsprong: Scandinavië (Zweden)
  • Grootte: middelgroot tot groot
  • Gewicht: een poes weegt tussen de 4 en 6 kilo, een kater tussen de 5 en 7 kilo
  • Lengte van de vacht: kort
  • Kleur van de vacht: De Europese Korthaar komt in alle natuurlijke vachtvariëteiten voor.

Karakter Europese Korthaar

De Europese Korthaar voelt zich erg verbonden met de mens. Ze zijn speels, actief en ze hebben veel beweging nodig. De Europese Korthaar kun je goed inzetten als muizenjager. Het is daarom de ideale kat voor op de boerderij. In kleine woningen zonder dat de kat naar buiten kan, komt de Europese Korthaar niet goed tot zijn recht. De Europese Korthaar kan over het algemeen goed met kinderen, honden en andere katten. Toch kan het karakter van kat tot kat verschillen. Een goede indicatie is daarom om naar de ouders van de poes of kater te kijken. Het gedrag is namelijk erfelijk bepaald. Wel zijn ze niet graag alleen. Als je dus veel van huis bent, is het verstandig een tweede kat aan te schaffen.

Uiterlijk Europese Korthaar

De Europese Korthaar ziet eruit als een typische huiskat, zoals ze veelal voorkwamen en nog steeds komen in de dorpen en op het land. De Europese Korthaar is groot, sterk, gespierd, heeft een grote kop, ronde ogen en een korte neus. De oren van de Europese Korthaar staan ver uit elkaar. De Europese Korthaar wordt met 30 verschillende kleuren gefokt. Er zijn 17 erkende vachtkleuren. Toch zijn er in totaal 70 verschillende kleurpatronen mogelijk. Buiten Scandinavië is de kat niet erg populair omdat de Europese Korthaar een veelvoorkomend ras is en daarnaast erg veel weg heeft van het uiterlijk van zwerfkatten. Een voordeel voor je als je interesse hebt in dit kattenras is dat de prijs vaak beduidend lager ligt dan bij andere raskatten.

Andere kattenrassen

Lees meer over de volgende kattenrassen:

Ga terug naar de vorige pagina over de kat.

Ga terug naar de startpagina van Dierenarts-dierenkliniek.

Ga terug naar de startpagina van Dierenarts-dierenkliniek.