De zwarte snoet, de cremekleurige vacht en de blauwe ogen noemt men een seal point Heilige Birmaan

Heilige Birmaan

By Jasper In Kattenrassen oktober 15, 2015

Heilige Birmaan

De Heilige Birmaan (ook wel gewoon Birmaan genoemd) is een kruising tussen de huiskat, een Pers en een Siamees. De eerste Heilige Birmanen kwamen in Frankrijk voor rond 1900.

Geschiedenis Heilige Birmaan

De Heilige Birmaan is een zachtaardige lieve katDe Heilige Birmaan heeft een eigen legende. Deze legende vertelt het verhaal van witte tempelkatten in Birma. Toen de opperpriester in Birma vermoord werd, sprong zijn trouwste kat op het hoofd van de priester. Prompt kreeg de kat een crèmekleurige vacht en kreeg hij zwartbruine aftekeningen bij oren, snuit en de staart: de kleur van de aarde. De ogen van de kat werden net zo blauw als die van de tempelgodin met een gouden gloed. Alleen de voorpoten van de kat die de priester hadden aangeraakt, die bleven wit. De kat stierf na zeven dagen en vervolgens veranderden de andere witte tempelkatten ook van kleur. Zo ontstond de Heilige Birmaan.

De hele legende kun je lezen op Wikipedia.

Eigenschappen Heilige Birmaan

De Heilige Birmaan heeft de volgende eigenschappen:

 • Land van oorsprong: Birma
 • Grootte: middelgroot
 • Gewicht: poezen wegen tussen 3 en 6 kilo, katers zijn iets zwaarder
 • Kleur van de vacht: licht. De vacht bovenop de rug van de Heilige Birmaan is crèmekleurig. De aftekeningen of points zijn donker (oren, snuit en staart). De voetjes van de Heilige Birmaan zijn wit.
 • Ogen: Diepblauw
 • Vacht: De vacht van de Heilige Birmaan is halflang tot lang. Bij de snuit is de vacht kortharig. Omdat de vacht halflang is zonder ondervacht is een keer per week borstelen voldoende.
 • Gezondheid: er zijn geen tot weinig bekende erfelijke aandoeningen bekend.

De zwarte snoet, de cremekleurige vacht en de blauwe ogen noemt men een seal point Heilige Birmaan

Karakter Heilige Birmaan

De Heilige Birmaan is een kruising tussen een Pers en een Siamees en dat merk je ook. De Heilige Birmaan is niet erg druk maar ook niet al te passief. De kat is een echte gezinskat en kan vaak goed met honden overweg. De katten zijn lief en zachtaardig. Ze richten zich vaak op één baas en kunnen wel erg bezitterig zijn. De Heilige Birmaan kan niet goed tegen alleen zijn.

Uiterlijk Heilige Birmaan

Een van de meest typerende uiterlijke kenmerken van de Heilige Birmaan zijn zijn blauwe ogen

De Heilige Birmaan blue point © linda, op Flickr

De Heilige Birmaan heeft een kenmerkend uiterlijk. Vooral bekend zijn de crèmekleurige vacht en de gekleurde points of aftekeningen (oren, snuit en poten). De poten hierbij zijn vaak wit zodat het net lijkt alsof de kat witte handschoenen aanheeft. De ogen van de Heilige Birmaan zijn diepblauw.

Andere vachtvariëteiten van de Heilige Birmaan naast de bekende crèmekleurige met donkerbruine points (ook wel seal point genoemd) zijn onder andere:

 • blue point (blauwgrijs)
 • chocholate point (chocoladebruin)
 • lilac point (rose met grijs)
 • red point (rood)
 • cream point (crème)

Andere kattenrassen

Lees meer over de volgende kattenrassen:

Ga terug naar de vorige pagina over de kat.

Ga terug naar de startpagina van Dierenarts-dierenkliniek.