Allergische kat

By Jasper In Kattenziekten november 12, 2015

Allergische Kat

Je kent vast wel iemand in je direct omgeving die allergisch is voor katten. Maar wist je dat ook jouw kat allergisch kan zijn? Net als mensen kan je kat allergisch zijn voor huisstofmijt, bijen of bepaalde voeding.

Hoe je merkt dat je kat allergisch is en wat je ertegen kan doen lees je hieronder.

Een effectie maar langdure behandeling tegen allergie is de desensibilisatietherapie.©Copyright of this photo owned entirely by Alex Bramwell.

Stel je het volgende voor: Je aait je kat en merkt allemaal bultjes of korsten op de huid. Je kat heeft ook vaak jeuk. Je eerste gedachte zijn vlooien. Vlooienbeten veroorzaken immers dergelijke bulten. Als je kat last van vlooien zou hebben, dan zou je ook kleine zwarte bolletjes (uitwerpselen van vlooien) in huis moeten kunnen vinden. Is dit niet het geval dan is het goed mogelijk dat je kat allergisch is. De bulten of korsten op de huid kunnen door verkeerde voeding, huisstofmijt of hooikoorts komen.

Wat te doen als je kat allergisch is voor bijvoorbeeld huisstofmijt?

Net als bij mensen is het onmogelijk om het contact tussen je huisdier en de huisstofmijt te voorkomen. Je kunt echter wel een handje helpen door bijvoorbeeld:

  • tapijt of vloerbedekking niet te leggen waar je kat komt;
  • Je huis geregeld een flinke schoonmaakbeurt te geven;
  • Een stofzuiger te gebruiken met speciale allergiefilter;
  • Je kat voeding te geven met hoogwaardige en essentiële vetzuren. Deze helpen ook de allergie te verminderen;
  • Je kat geregeld te wassen met medicinale allergie-shampoo.

Heftige allergische reacties kat

Allergische kat

Als je kat een erg heftige allergische reactie heeft, kun je naar de dierenarts gaan. In sommige gevallen kan de dierenarts bijvoorbeeld tijdelijk Cortison (ook wel bekend als corticosteroïd) voorschrijven. Dit middel zorgt ervoor dat je kat snel van de allergiesymptomen af is. Dit is echter slechts tijdelijk en dit middel heeft ook nare bijwerkingen indien het te vaak en te lang gebruikt wordt. Zo kan Cortison zorgen voor negatieve veranderingen in de stofwisseling.

Permanente behandeling tegen allergieën: Desensibilisatietherapie

Als je kat allergisch is, kun je kiezen voor een meer permanente behandeling door middel van desensibilisatietherapie. Dit is vergelijkbaar met het inenten van je kat tegen bepaalde ziekten. Bij de desensibilisatietherapie krijgt je huisdier het allergeen waarvoor je kat allergisch is ingespoten. Dit gebeurt gedurende meerdere afspraken met je dierenarts over een langere tijd. Bij sommige allergenen kan een behandeling meerdere jaren duren. Dit is afhankelijk waarvoor de dierenarts je huisdier behandelt. De aanhouder wint, want uiteindelijk zal je kat immuun zijn tegen het allergeen wat je huisdier ingespoten heeft gekregen.

Is jouw kat allergisch? Graag horen we jouw ervaringen, tips en trucs voor onze andere bezoekers!

Ga terug naar het vorige menu: “Ziekten ABC“.

Ga terug naar de startpagina van dierenarts-dierenkliniek.