Regelmatig braken bij je kat kan meerdere oorzaken hebben.

Braken kat

By Jasper In Kattenziekten oktober 14, 2015

Braken bij katten

Braken bij katten; een probleem dat iedere kattenbezitter weleens meemaakt. Als je kat een keer in de zoveel tijd moet overgeven is er nog geen man overboord. Ook je kat kan weleens iets verkeerds eten of ze is zo gulzig dat de kat moet overgeven. Pas als je kat regelmatig braakt, is het wel verstandig om dit in de gaten te houden. Braken kan namelijk ook een symptoom zijn dat er iets mis is met je kat.

Regelmatig braken bij je kat kan meerdere oorzaken hebben.

Redenen braken kat

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je kat braakt. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Stress: verandering vinden katten niet fijn. Hierbij gaat het om veranderingen zoals een verhuizing, een verandering van woonomgeving of een nieuwe hond, kat of huisgenoot erbij.
 • Voedsel: wellicht ben je onlangs begonnen met het veranderen van het voedselpatroon. Andere redenen kunnen zijn: Te koud voedsel, te lang wachten tussen maaltijden of een voedselvergiftiging.
 • Ziekte: Braken is mogelijk ook een symptoom voor een darm- of maagontsteking, een bloedvergiftiging, kanker of een ziekte aan de lever, nieren of de alvleesklier.
 • Andere redenen voor het braken van je kat zijn het inslikken van een voorwerp dat blijft steken in de keel of de slokdarm, het eten van (katten)gras of haarballen.

Zoals je ziet zijn er veel verklaringen mogelijk voor het braken van je kat. Als je kat vooral net na het eten moet braken, duidt dit op een maagirritatie of ontsteking van het maag. Is dit niet het geval en braakt je kat voornamelijk slijm op dan duidt dit eerder op een darmobstructie.

Voorkomen braken kat

Voorkomen is beter dan genezen. De vraag is hoe je het braken van je kat kunt voorkomen. Je kat veel borstelen voorkomt in de meeste gevallen dat je kat een haarbal uitbraakt. Het helpt ook als je ervoor zorgt dat je kat altijd droogvoer tot zijn beschikking heeft. Let hierbij wel op dat de kat niet te gulzig eet. Haal in dat geval juist het droogvoer weer even weg. Ook kun je ervoor kiezen de brokjes in een speeltje te doen waarbij je kat het er zelf uit moet zien te krijgen. In dat geval kan de kat niet te snel eten en doet hij ook nog wat voor zijn eten. Bekijk de volgende website eens voor dergelijke speeltjes.

Wat te doen bij braken

Als je kat braakt, geef hem dan tenminste 4 uur geen eten of drinken. Braakt hij binnen deze 4 uur niet, begin dan je kat weer rustig te voeren en water te geven. Houd je kat een dag binnen om te kijken of ze ook last heeft van diarree.
Als je kat wel weer binnen 4 uur braakt, geef haar dan een dag geen eten. Let op; je kat heeft wel water nodig! Zorg elk half uur voor een klein beetje water. Na 24 uur begin je weer rustig met voeren. Licht verteerbaar voedsel zoals gekookte witvis of gekookte rijst is wat minder zwaar op de maag. Ook is het mogelijk om speciaal dieetvoer te kopen in de dierenwinkel.

Let op dat je de kat bij braken wel elk half uur een beetje water geeft

Dierenarts bij braken

Neem in de volgende gevallen direct contact op met de dierenarts:

 • De kat blijft achter elkaar braken.
 • Je kat gebruikt medicijnen.
 • Er zit veel bloed in het braaksel.
 • Je kat heeft waarschijnlijk een voedselvergiftiging.
 • Het gedrag van je kat verandert door het braken. Een gedragsverandering is bijvoorbeeld lusteloosheid, zwalken, de kop schuin houden, omvallen, rillen, kwijlen, krampen of pijn.
 • De kat raakt bewusteloos.
 • Het braken stopt nog steeds niet na een paar dagen.
 • De kat heeft ook last van diarree.
 • Je merkt dat je kat moeite heeft met plassen of ze plast steeds kleine beetjes.

Vertrouw je het niet maar vertoont je kat niet de symptomen die hierboven staan beschreven? Ook dan neem je uiteraard gewoon contact op met je dierenarts.

Andere kattenziekten

Lees meer over:

Ga terug naar het menu: Kattenziekten.