Een gerbil behoort tot de orde der knaagdieren (Rodentia).© Michaela Pucher - Fotolia

Gerbil

By Jasper In Gerbil oktober 15, 2015

Gerbil

De gerbil is ook wel bekend onder de naam Woestijnrat of Renmuis. Dit knaagdier komt in het wild vooral voor in de oude wererd; Europa, Azie en Afrika. Sinds de 19de eeuw zijn ze hier ook populair als huisdier. Meestal gaat het dan om de Mongoolse gerbil.

De gerbil leeft vooral in halfwoestijnen (kruising tussen woestijn en savanne) en steppen. Omdat daar weinig andere dieren voorkomen heeft hij weinig natuurlijke vijanden. Vandaar zijn zachtaardige karakter.

Een gerbil behoort tot de orde der knaagdieren (Rodentia).© Michaela Pucher - Fotolia

Eigenschappen gerbil

  • Lengte: 9 tot 11 cm.
  • Gewicht: 60 tot 85 gram.
  • Leeftijd: gemiddeld 3 jaar. Maximaal 5 jaar.
  • Land van oorsprong: Mongolië.
  • Nest grootte: 3 tot 7 puppy’s.
  • Vacht: Lichtbruin/crème kleurig, halflang en glanzend.

Uiterlijk gerbil

De gerbil wordt door zijn uiterlijk vaak verward met de muis. Toch zijn er enkele duidelijke verschillen:

  • De gerbil heeft grotere en bollere ogen dan een muis.
  • Het hoofd van de gerbil is korter en breder.
  • Gerbils hebben een behaarde staart. Muizen hebben een kale staart

Karakter gerbil

In tegenstelling tot veel woestijndieren is de gerbil geen uitgesproken nachtdier. Ze wisselen periodes van slapen en waken snel af door steeds een paar uur wakker te zijn en dan weer een paar uur te slapen.
Het is niet verstandig om meer dan twee gerbils in één hok te stoppen. Vooral één mannetje met meerdere vrouwtjes of meerdere mannetjes met één vrouwtje kan uitlopen op een dodelijke ruzie. Controleer daarom van te voren zorgvuldig het geslacht van de gerbil. Dit gaat in de dierenwinkel nog weleens fout.
Zorg in ieder geval dat hij nooit alleen in z’n hok zit. Het zijn heel sociale dieren; zonder soortgenoot erbij worden ze doodongelukkig.

Voedsel & Verzorging gerbil

Gerbils in het wild eten vooral zaden, stengels, wortels en insecten. Voor een gerbil die als huisdier gehouden wordt is er in de dierenspeciaalzaak renmuizenvoer te koop. Geef dit ongeveer eens per dag. Zorg ook dat hij een ruim hok heeft dat je minstens een keer per maand verschoont. Gerbils vinden het ook leuk om te graven, dus een aquarium met grond erin is ideaal. Daarnaast moet er een huisje staan om in te slapen. Om het helemaal leuk te maken kun je zorgen voor meer knaag- en klimmogelijkheden.

Gezondheid gerbil

Gerbils zijn vrij fragiele beestjes die voorzichtig behandeld moet worden. Als je ze per ongeluk laat vallen dan kan dat al levensbedreigende botbreuken tot gevolg hebben. Pak ze ook niet op aan de staart, die breekt dan af. Ook zijn ze vatbaar voor virussen. Pas daarmee op want een verkoudheid kan voor een gerbil al levensbedreigend zijn. Zorg daarom altijd dat ze geen last krijgen van tocht of vocht langs het hok.

Andere knaagdieren

Ga terug naar het menu: knaagdieren.

Lees verder over: