Agressie is een van de gedragsproblemen die kan ontstaan als je kat leidt onder stress. © lifeonwhite.com

Kattengedrag en therapie

By Jasper In Kat oktober 14, 2015

Kattengedragstherapeut voor ongewenst kattengedrag

Heb jij een kat die van de een op de andere dag is begonnen met sproeien in huis? Of twee katten die eerst de beste vrienden waren maar nu niet meer door één kattenluik kunnen? Likt je kat zich kaal en helpen de medicijnen van de dierenarts niet? Voor dit ongewenste kattengedrag is het verstandig een kattengedragstherapeut in te huren.

Agressie is een van de gedragsproblemen die kan ontstaan als je kat leidt onder stress. © lifeonwhite.com

Kattengedragstherapie is nog een relatief jong fenomeen. Veel bekender is de hondengedragstherapeut, ook wel bekend als de hondenfluisteraar. Op Discovery Channel komt hij voorbij als Cesar Milan. In Nederland hebben we onze eigen Martin Gaus. Maar ook katten kunnen gedragsproblemen ontwikkelen.

Gedragsproblemen kat

De gedragsproblemen van een kat ontstaan vaak door stress. Katten lijken wel erg onafhankelijk en op zichzelf maar ze kunnen over het algemeen slecht tegen veranderingen. Een kattengedragstherapeut pakt het gedragsprobleem van je kat bij de oorzaak aan en probeert het gedrag weer bij te sturen. Hoe langer je wacht met het behandelen van verkeerd kattengedrag, hoe moeilijker het is om de kat het gedrag weer af te leren. Wees er dus op tijd bij!

Wanneer schakel je een kattengedragstherapeut in?

Een kattengedragstherapeut helpt je als je kat van de een op de andere dag ander gedrag gaat vertonen. Zo kan het zijn dat de kat opeens:

  • onzindelijk is;
  • in huis sproeit;
  • overmatig mauwt;
  • zich zoveel likt dat er kale plekken ontstaan;
  • probeert niet eetbare spullen te eten;
  • ander gedrag vertoont als er een baby komt;
  • agressief is naar jou als baasje of naar andere huisdieren;
  • in plaats van zijn krabpaal je meubels veelvuldig te grazen neemt;
  • zeer veel angst heeft voor mensen, andere huisdieren of bepaalde geluiden.

Let op: Het gaat om een plotselinge gedragsverandering. Als je kat bijvoorbeeld net verhuisd is, zal de kat zijn nieuwe omgeving moeten leren kennen. Dit vind de kat eigenlijk altijd eng in het begin.

Door de kat te straffen, leer je hem of haar niets! Als je je kat telkens een tik geeft als hij het ongewenste gedrag vertoont, zorg je ervoor dat je kat bang voor jou wordt en krijgt dan nog meer stress.

 

Werkwijze kattengedragstherapeut

Besluit je een kattengedragstherapeut in te schakelen, dan gaat elke kattengedragstherapeut in de regel op dezelfde manier aan de slag. Voordat het eerste consult plaatsvindt ontvang je een uitgebreide vragenlijst die je alvast invult. Vervolgens komt de kattengedragstherapeut bij je thuis voor het eerste consult. Aan de hand van de vragenlijst en het gesprek dat je tijdens het consult hebt, observeert de kattengedragstherapeut het gedrag van je kat. Hierop ontvang je een diagnose en een verslag van je persoonlijke situatie. Deze is niet alleen voor jezelf maar ook voor bijvoorbeeld de dierenarts. Bij sommige gedragsproblemen kan het zijn dat je medicatie nodig hebt, aanvullend op de therapie.
In onderling overleg maken jullie dan een plan om het verkeerde kattengedrag bij te sturen. Het is belangrijk om dit plan nauwgezet uit te voeren. Omdat het om gedrag gaat is je kat niet van vandaag op morgen weer de oude. Wees je er daarom van bewust dat hier een lange tijd overheen kan gaan. Geduld hebben is dus belangrijk. Kom je er toch niet uit dan kun je in de regel drie keer telefonisch contact opnemen met je therapeut.

Kosten kattengedragstherapeut

Het eerste consult van een kattengedragstherapeut kost gemiddeld tussen de €100,- en €140,- en duurt 1,5 tot 2 uur. Het bedrag wisselt per kattengedragstherapeut. Een vervolgconsult kun je ook inplannen. Hiervoor betaal je dan gemiddeld rond de €90,-.

Let wel op dat je ook de reiskosten voor een huisbezoek betaalt. Een therapeut die bij je in de buurt woont, is dus wel zo handig. Veel kattengedragstherapeuten vragen een vergoeding per kilometer gemiddeld rond de 0,20 eurocent. Als de therapeut bij jouw woning betaald moet parkeren, worden deze kosten in veel gevallen ook doorberekend.

Certificering kattengedragstherapeut

Als je overweegt een kattengedragstherapeut in te huren, let dan op de certificering. De titel kattengedragstherapeut is niet beschermd. Het is verstandig om te kiezen voor een gediplomeerde Tinley-therapeut. Tinley is de specialist in het gedrag van dieren. Zo weet je zeker dat de therapeut de opleiding gedragstherapie en/of gedragswetenschappen voor één of meer dierensoorten succesvol heeft afgerond.

Kijk in de lijst van Tinley voor een kattengedragstherapeut bij jou in de buurt.

Kattentherapie vergoed door huisdierverzekering

Sommige huisdierverzekeraars zoals Petplan en de Hema vergoeden kattengedragstherapie. Afhankelijk van je gekozen pakket is het mogelijk dat je het hele bedrag vergoed krijgt.
Informeer bij jouw verzekeraar naar een eventuele vergoeding voor kattengedragstherapie.

Terug naar het vorige menu: Ziekten.

Ga terug naar de startpagina van Dierenarts-dierenkliniek.nl.