Als je kiest voor een asielkat geef je een van de vele katten die er zitten een beter leven. ©Sara Robinson - Fotolia

Asielkat of raskat?

By Jasper In Kat aanschaffen oktober 20, 2015

Asielkat of raskat

De keuze voor een kat uit het asiel of een raskat is er bij het aanschaffen van een kat ook een die je moet nemen.

De raskat

Een raskat haal je bij een fokker en heeft vaak een behoorlijk prijskaartje. Let wel op dat je de kat bij een erkende fokker haalt. Er zijn helaas namelijk ook genoeg malafide kattenhandelaren. Vaak worden deze katten niet goed behandeld, zijn ze niet gezond en gaat het de handelaar puur om de winst en niet zozeer om het welzijn van de kat. Op internet is veel informatie te vinden over verschillende fokkers en catteries. Ook bij een rasvereniging kun je contactgegevens van erkende fokkers opvragen. Een goede fokker zal je veel vragen stellen over jezelf en jouw gezinssituatie om te bekijken of een kitten al dan niet bij je past. Ook heeft een goede fokker de kat voordat deze bij jou komt gechipt, ingeënt, ontwormd, ontvlooid en gesocialiseerd. Er zijn veel verschillende soorten raskatten waaruit je kunt kiezen. Een overzicht van enkele bekende kattenrassen vind je hier.

De asielkat

Als je kiest voor een asielkat geef je een van de vele katten die er zitten een beter leven. ©Sara Robinson - Fotolia

De asielkat is de kat die je uit het dierenasiel haalt. Deze katten zijn om verschillende redenen in het dierenasiel terecht gekomen. Vraag de medewerkers naar de achtergrond van de kat die je overweegt te nemen. Zij kennen de katten over het algemeen erg goed en kunnen kijken welke kat het beste bij je past. Vaak heb je zelf ook al snel een bepaalde klik met een van de asielkatten.
Het dierenasiel zorgt ervoor dat de kat gechipt, ingeënt, ontwormd en ontvlooid is. Bij een oudere kat draagt het asiel ook zorg voor de castratie of sterilisatie. Vaak betaal je een bijdrage voor deze gemaakte kosten die verschillen per asiel maar vaak rond de €80,- liggen.
Per jaar komen er in de asiels ongeveer 100.000 katten bij die allemaal op zoek zijn naar een liefdevol tehuis. Het aanschaffen van een asielkat is daarom vaak erg dankbaar.

Tip: Neem eens een kijkje op de websites van de verschillende erkende dierenasielen en misschien steelt een van de volgende katten je hart wel. Pas op als je weinig tijd hebt! Je bent zo een paar uur verder!

De keuze voor een kitten of een oudere kat

Een kitten is natuurlijk onweerstaanbaar. Kittens zijn klein, schattig en lief. Bedenk echter wel dat je zeker 15 jaar voor de kat moet zorgen als je kiest voor een kitten. Een kitten heeft zeker in het begin ook veel aandacht nodig. Kittens zijn speels en ondeugend en hebben af en toe nog wat corrigering nodig.Als u een kat aanschaft moet u kiezen tussen een oude of jonge kat. ©MaFiFo - Fotolia

De keuze voor een oudere kat is waarschijnlijk beter voor een druk gezin of voor mensen die al meer op leeftijd zijn. Een oudere kat is vaak wat rustiger en heeft minder aandacht nodig dan een kitten.

 

Lees meer over het aanschaffen van een kat of ga terug naar het hoofdmenu.