Elke kat of kitten heeft de tijd nodig om te wennen aan zijn nieuwe huis. ©Jeanne Hatch - Fotolia

Nieuwe kat in huis

By Jasper In Kat aanschaffen oktober 20, 2015

Nieuwe kat in huis

Nadat je hebt besloten welke kat je gaat aanschaffen, is het tijd om het nieuwe gezinslid op te halen. Dit is voor jou maar ook voor je kat een erg spannende onderneming. Je haalt de kat of de kitten namelijk weg uit zijn vertrouwde omgeving met alle geuren die hij kent.

De verhuizing is erg spannend voor je nieuwe kat. Katten vinden reizen namelijk niet fijn. Immers zitten ze dan in een kleine en donkere transportkooi en kunnen ze niets zien.

Kennismaking kat met nieuw huis

Laat de kat zelf bepalen wanneer hij uit de transportkooi wil komen als hij in zijn nieuwe huis is

Eenmaal aangekomen bij zijn nieuwe huis heeft elke kat even tijd nodig om te wennen. Zorg ervoor dat de kat zijn eigen afgesloten ruimte krijgt, zoals bijvoorbeeld de keuken. Zet de transportkooi in die kleine ruimte neer en open het deurtje. Laat de kat zelf bepalen wanneer hij eruit wil komen. Veel katten vinden dit nogal eng en zullen dus direct hun toevlucht zoeken onder de bank of een andere afgesloten plaats waar ze zich veilig voelen. Het spreekwoord “de kat uit de boom kijken” is niet zomaar ontstaan. Sommige katten zoeken na een paar uur al toenadering, andere hebben meerdere weken (!) nodig om te wennen. Forceer niets. Ga de kat niet onder de bank vandaan trekken. Het is heel belangrijk dat de kat de eerste stap zet. Je kunt de kat proberen te lokken met eten of wat aandacht maar als hij niet wil, laat hem dan zitten. Zorg ervoor dat je kat makkelijk bij zijn eten en drinken kan. Het is ook belangrijk dat er een kattenbak in de ruimte staat. Als er een kap op de kattenbak zit, laat deze dan de eerste dagen van de kattenbak. De kat ziet dan sneller waar hij naar de wc kan en veel katten gaan niet graag door een luikje om hun behoefte te doen. Het risico als je dit niet doet, is dat ze ergens anders in de kamer naar “de wc” gaan.

Kat alleen zonder andere dieren

Het beste is om de kat in alle rust (bij voorkeur zonder mensen erbij) het huis te laten verkennen. Vaak doen ze dit daarom de eerste nacht of op een ander tijdstip wanneer jij niet in de buurt bent. Natuurlijk is iedereen enthousiast vanwege het nieuwe huisdier, maar plan geen grote huisfeesten in de eerste dagen dat de kat er is en zorg ervoor dat de kinderen zich niet teveel met de kat bemoeien in het begin. De vele verschillende indrukken en geuren zijn al voldoende voor je kat om te moeten verwerken.

Als je merkt dat je kat steeds minder bang is en dat hij steeds meer went aan jou en zijn nieuwe huis, dan kun je hem langzaam kennis laten maken met een volgende ruimte. Ook hier geldt: zet de deur naar de volgende ruimte open en laat je kat zelf in zijn eigen tijd op onderzoek uitgaan.

Een nieuwe kat en de oude kat

Als je beide katten om de beurt aait dan kunnen ze wennen aan elkaars geur. ©parazit - Fotolia

Als je een nieuwe kat in huis haalt terwijl je thuis al een kat hebt, let dan op dat je de katten eerst gescheiden houdt. Als de nieuwe kat zich al laat aaien, is het aan te raden om eerst de nieuwe kat te aaien en vervolgens je oude kat. Op die manier wennen ze al aan elkaars geur. De volgende stap is om de katten aan elkaar te laten ruiken. Dat kun je bijvoorbeeld doen door de tussendeur op een kier te zetten zonder dat ze elkaar zien en bij elkaar kunnen komen. Ze kunnen elkaar dan al wel ruiken. Tenslotte kun je de katten met elkaar kennis laten maken door ze een korte tijd bij elkaar te laten, terwijl je ze afleidt met een lekkernij. Dit proces herhaal je vervolgens als je thuis bent door de katten steeds iets langer bij elkaar te laten. Zorg er voor dat er altijd een plek is voor de katten om zich terug te kunnen trekken. Dit is bijvoorbeeld een mandje, hangmat of andere ruimte.

De nieuwe kat bij de hond

Hond en kat samen © Ulf - FotoliaAls je een hond hebt, ga je op dezelfde manier aan de slag als bij de introductie van je nieuwe kat bij een oude kat: Houdt de hond en kat in eerste instantie gescheiden. Aai eerst je kat en dan je hond en vice versa. Zo leren hond en kat elkaars geur al kennen. Als je merkt dat je kat zich op zijn gemak voelt, kun je ze bij elkaar in dezelfde ruimte laten. Let dan wel goed op dat de hond niet achter de kat aan jaagt. Houdt de hond eventueel eerst aan de lijn. Het gaat makkelijker als beide dieren al ervaring hebben met de andere diersoort. Zorg ervoor dat de kat zich kan terugtrekken naar een plaats waar de hond niet kan komen.

Kat naar buiten

Je kat naar buiten doen is mogelijk, mits hij eerst weet dat jouw huis zijn nieuwe thuis is en dat hij zich helemaal op zijn gemak voelt bij jou thuis. Als je de kat al eerder naar buiten doet, bestaat het risico dat hij gaat zwerven om zijn oude huis terug te vinden. Hoe lang het duurt voordat je kat gewend is, verschilt per kat. In veel gevallen raadt men tenminste vier weken aan voordat je de kat naar buiten laat. Ook hier geldt dat het verstandig is om de kat te laten wennen aan deze nieuwe mogelijkheid. Als je kat dit toestaat kun je hem een tuigje om doen. Je kunt eten als lokmiddel gebruiken om ervoor te zorgen dat hij weer thuiskomt. Zo kun je hem vlak voordat je gaat slapen bijvoorbeeld een lekkernij of wat natvoer geven. Dan komt je kat waarschijnlijk elke avond weer graag naar huis.

Elke kat of kitten heeft de tijd nodig om te wennen aan zijn nieuwe huis. ©Jeanne Hatch - FotoliaKittens naar buiten

Bij kittens is het weer een heel ander verhaal. Kittens zijn meestal nog te jong om de gevaren buiten te overzien. Dierenartsen raden vaak aan de kittens niet naar buiten laat voordatzij 1,5 jaar oud zijn. Heb je een afgesloten tuin dan kan dit wel. Blijf er dan wel bij om een oogje in het zeil te houden.